ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όπως σε κάθε κυκλαδονήσι έτσι και στο δικό μας υπάρχουν πολλές εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια! Έχουν καταγραφεί γύρω στα 140 αλλά είναι κοινό σε όλους πως σχεδόν κάθε οικογένεια έχει το δικό της εξωκλήσι! Υπάρχουν 3 καθεδρικοί ναοί, βυζαντινά μοναστήρια και ξωκκλήσια στα πιο απίθανα σημεία!

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους προορισμούς:

 • Μονή

  Παναγίας Kαστριανής

  Πάνω στο λόφο Καστρί, νοτιοανατολικά του Οτζιά, βρίσκεται το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Καστριανής. Σύμφωνα με την παράδοση, το εκκλησάκι χτίστηκε το 1708 στο ση-μείο όπου βοσκοί της περιοχής βρήκαν θαμμένη την εικόνα της Θεοτόκου. Ο μεγαλύτερος ναός που δεσπόζει στο προαύλιο οικοδομήθηκε πολύ αργότερα, το 1912. Σήμερα, η μονή αποτελεί πνευματικό φάρο όχι μόνο για τους Τζιώτες, αλλά και για πολλούς προσκυνητές απ' όλο τον κόσμο.

 • Μονή

  Αγίου Παντελεήμονος

  Ο άγιος Τιμόθεος, ανήγειρε μικρό ναό στο όνομα του Αγίου Παντελεήμονος, ο οποίος μετά την οσιακή κοίμηση του Αγίου Τιμοθέου αποτέλεσε από το 1626 ομώνυμη σταυροπη-γιακή μονή, η που όμως διαλύθηκε το 1834 επί των ημερών της βασιλείας του Όθωνος. Μάλιστα η Μονή του Αγίου Παντελεήμονος μετονόμασε την περιοχή αυτή του νησιού από «Ελληνικά» σε «Άγιο Παντελεήμονα», όπως άλλωστε είναι γνωστή μέχρι σήμερα.

 • Μονή

  Παναγίας Επισκοπής

  Η Μονή Επισκοπής είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κέας. Υπάρχουν κατάλοιπα ενισχυμένου τείχους που προστάτευε τη Μονή. Πιθανότατα, η Επισκοπή και γενικότερα η Μεσαριά αποτελούσαν βυζαντινά κέντρα του νησιού.

  Στο ναό έχει βρεθεί μια πολύ σημαντική επιγραφή του 4ου μ.Χ. αιώνα με κατάλογο των πολιτών της Ιουλίδας και της Κορησσίας. Σε πολλά σημεία του ναού εντοπίζεται αρχαίο οικοδομικό υλικό, όπως το δωρικό κιονόκρανο το οποίο είναι ενσωματωμένο στην Αγία Τράπεζα. Σύμφωνα με αυτές τις ενδείξεις, θα πρέπει να προϋπήρχε στην περιοχή του λόφου της επισκοπής αρχαίο ιερό αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη.

 • Ιερός Ναός

  Αγίου Τιμοθέου

  Ένας ναός νεόδμητος κοντά στη σπηλιά που ασκήτευε ο ίδιος έξι μήνες το χρόνο τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του. Στις 16/8/1590 σε ηλικία 80 ετών επήλθε το οσιακό του τέλος και το σκήνωμά του ενταφιάστηκε μπροστά στην Αγία Τράπεζα της μόνης του Αγίου Παντελεήμονος στην οποία ζούσε τους χειμερινούς μηνες. Ακόμη είναι άξιο αναφοράς το φαινόμενο που παρατηρείται στη μικρή αυτή σπηλιά! Κατά τη διάρκεια των έξι καλοκαιρινών μηνών, που τότε ζούσε ο Άγιος εκεί, αναβλύζει πόσιμο, κρυστάλλινο νερό, ενώ το χειμώνα στερεύει!

 • Μονή

  Αγίας Άννας

  Το βυζαντινό μοναστήρι της Αγίας Άννας υπήρξε ένα από τα επιφανέστερα και καλά οργανωμένα μοναστήρια της Κέας κατά τον 17ο αιώνα. Σήμερα, εκτός από την εκκλησία της Αγίας Άννας, δεν σώζονται παρά μόνο μερικά ερείπια από τους διάφορους χώρους που συγκροτούσαν το ιστορικό μοναστήρι.

 • Ιερός Ναός

  Άγιου Χαραλάμπους

  Ο πολιούχος του νησιού

   

  Ένας ναός πολύ ενδιαφέρον που φιλοξενεί τα Άγια Λείψανα του Αγίου ο οποίος βοήθησε τους κάτοικους του νησιού. Είχαν προσβληθεί από θανατηφόρο ασθένεια και κάνοντας μια παράκληση προς τ όνομά Του σώθηκαν!

 • Ιερός Ναός

  Αγίου Νικολάου Ελληνικών

  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Ελληνικών είναι κτισμένη πάνω σε ερείπια πύργου των ελληνιστικών χρόνων, ενός από τους 73 που υπήρχαν στο νησί. Στο εσω-τερικό του μικρού αυτού ναού διακρίνονται αγιογραφίες.

 • Ιερός Ναός

  Αγίων Αποστόλων

  Ένας μικρός ναός που χρονολογείται τον 12ο αιώνα μ.Χ. Διατηρούνται στο εσωτερικό του αξιόλογες αγιογραφίες που αποδίδονται στον 13ο αιώνα.

 • Μονή

  Αγίας Τριάδας

  Ένα μοναστήρι σε μοναδική τοποθεσία όπου η Αγία Φιλοθέη πέρασε, κατήχησε και εμψύχωσε τις μοναχές κατά την Τουρκοκρατία.

Μερικοί ακόμη ενδιαφέροντες προορισμοί
για προσκύνημα, ονομαστικά:

 

Ιερος Ναός Αγίου Συμεών

Ιερός Ναός Παναγίας στις Πόλες

Μονή Αγίας Μαρίνας

Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης στο Βουρκάρι

Ιερός Ναός Αγίου Φιλίππου

Ιερός Ναός Παναγίας Χρυσοσπηλιώτησσας

Μονή Αγίας Τριάδας