ΙΣΤΟΡΙΑ

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

IOYΛΙΔΑ - ΧΩΡΑ

ΚΟΡΗΣΣΙΑ - ΛΙΜΑΝΙ

BOYΡΚΑΡΙ

ΠΟΙΣΣΕΣ

ΚΑΡΘΑΙΑ

ΙΟΥΛΙΔΑ ή ΧΩΡΑ

Η πρωτεύουσα της Κέας η Χώρα ή Ιουλίδα,όπως ήταν και το παλιό της όνομα, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στην ενδοχώρα πάνω σε λόφο.
Απέχει από το λιμάνι του νησιού, την Κορησσία 6χλμ. Την χαρακτηρίζει
ο αρχιτεκτονικός ρυθμός των κυβόσχημων σπιτιών με τα κόκκινα κεραμίδια ενώ οι δρόμοι της είναι αψιδωτοί. Η Ιουλίδα είναι η μόνη από τις χώρες της αρχαίας Τετράπολης που είναι χτισμένη σε εσωτερικό σημείο του νησιού. Κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και είναι μοιρασμένη σε τέσσερις συνοικίες, το Πανοχώρι, τον Άγιο Σπυρίδωνα, τη Μεσσάδα και το Κάστρο. Μερικά μόνο τμήματα σώζονται σήμερα από το μεσαιωνικό κάστρο πάνω στο λόφο, το οποίο κατασκευάστηκε στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Ιουλίδας. Τα αξιοθέατα στην Ιουλίδα είναι πολλά που μπορεί να δει ο επισκέπτης όπως το νεοκλασικό κτίριο του παλιού αλλά και του νέου Δημαρχείου, το αρχαιολογικό μουσείο, μαρμάρινες βρύσες, διάφορες εκκλησίες, τα ίχνη του κάστρου στο λόφο κ.α.

 Το αρχαιολογικό μουσείο αποτελεί πόλο έλξης ομάδων Πανεπιστημίων απ' όλο τον κόσμο. Βρίσκεται στην Χώρα, στην Ιουλίδα και φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν στους προϊστορικούς οικισμούς και στους αρχαιολογικούς χώρους της Κέας. Στο ισόγειο του κτιρίου που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 υπάρχουν το εκδοτήριο,
οι αποθήκες και η αίθουσα συντήρησης ενώ στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο υπάρχουν τα εκθέματα από τις συλλογές των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων. Εκτίθενται σημαντικά ευρήματα όπως τμήματα αετωμάτων από τον ναό της Αθηνάς στη Καρθαία, ο Κούρος της Κέας που βρέθηκε στη Κορησσία, πήλινα αγάλματα από τον προϊστορικό οικισμό
της Αγίας Ειρήνης, επιγραφές, αναθηματικά ανάγλυφα, γλυπτά, επιγραφές, νομίσματα και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη.

Ο Λέων της Κέας βρίσκεται 1,5 χλμ. από τον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων της Ιουλίδας, προς τ’ ανατολικά. Πρόκειται για ένα αρχαϊκό μνημείο του 6 -7ου αιώνα π.Χ. λαξευμένο σε μήκος 8,3m σε συμπαγή βράχο σχιστόλιθου. Από την κατασκευή και χρονολόγηση του τεράστιου αυτού γλυπτού καθιστού Λέοντα πιθανολογείται πως ο πολιτισμός της Κέας υπήρχε από το 3000-2500π.Χ. Συνδέεται με πολλούς μύθους όπως αυτός της ξηρασίας που είχε πλήξει το νησί στην αρχαιότητα. Ο Λιόντας, όπως είναι γνωστότερος από τους κατοίκους, βρίσκεται πάνω στο μονοπάτι που ξεκινάει από την περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα και καταλήγει στον όρμο του Οτζιά.

Στη Χώρα, στην κορυφή του λόφου βρίσκονται τα ερείπια της ακρόπολης της Ιουλίδας που πάνω τους κατασκευάστηκε το μεσαιωνικό κάστρο το 1210 από τον Δομήνικο Μικέλλι. Για το χτίσιμο του κάστρου χρησιμοποιήθηκαν πολλά κομμάτια από την οχύρωση της ακρόπολης αλλά και πολλά αρχαία μέλη από τον ναό του Απόλλωνα. Λίγο χαμηλότερα υπάρχει το τμήμα του τείχους της οχύρωσης που παλαιότερα έκλεινε και προστάτευε τον οικισμό. Το 1865 ένα μεγάλο κομμάτι του κάστρου γκρεμίστηκε από το κράτος μαζί με έναν βενετσιάνικο πύργο. Σήμερα εκτός από το τείχος διατηρούνται οι βάσεις των πύργων, κάποιες πεσμένες κολώνες από τον ναό αλλά και η θεμελίωσή του στο έδαφος.

Το παλιό δημαρχείο της Κέας κατασκευάστηκε το 1901. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ιουλίδας και είναι έργο του γνωστού Βαυαρού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο με ανάλογη διακόσμηση. Δυο πήλινα αγάλματα, του Απόλλωνα και του Ερμή βρίσκονται στην στέγη της πρόσοψης ενώ στον δυτικό τοίχο υπάρχει ενσωματωμένο ένα αρχαίο γυναικείο γλυπτό και ανάγλυφο των κλασικών χρόνων. Ενώ του ιδίου αρχιτέκτονα είναι και το κτίριο που στεγάζεται ο δήμος μας σήμερα. Το κτίριο του δημαρχείου λειτουργεί κανονικά ανακαινισμένο πια, ως δημόσια υπηρεσία ενώ φιλοξενείται επίσης και η δημοτική βιβλιοθήκη.