ΙΣΤΟΡΙΑ

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΚΟΡΗΣΣΙΑ ή ΛΙΜΑΝΙ

Ο κόλπος του Αγίου Νικολάου στη Κορησσία είναι το φυσικό, μεγαλύτερο της Μεσογείου, λιμάνι της Κέας. Γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός και το κυριότερο τουριστικό κέντρο του νησιού. Εδώ υπάρχουν καταστήματα τουριστικών ειδών, παντοπωλεία, εστιατόρια, καφενεία, super market, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στο εσωτερικό του οικισμού υπάρχει καμινάδα του μεγαλύτερου και εγκαταλελειμμένου πια εργοστασίου εμαγιέ στη Μεσόγειο, ύψους 45 μέτρων.

Το εργοστάσιο της Εμαγιέ και Μεταλλοτεχνίας ήταν η πρώτη και η μοναδική εργοστασιακή μονάδα παραγωγής εσμαλτωμένων σκευών στην Ελλάδα. Το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο βρίσκεται στην περιοχή της Κορησσίας και η μισογκρεμισμένη καμινάδα αποδεικνύει μέχρι και τις μέρες μας την οικονομική άνεση που είχε η Κέα από το 1927 που
λειτούργησε μέχρι το 1957. Το τμήμα νεώτερων μνημείων του ΥΠΠΟ έκρινε διατηρητέο το μεγαλύτερο τμήμα του εργοστασίου ενώ πολλά μηχανήματα και σκεύη περάσανε στον "Σύλλογο των Φίλων του Εργοστασίου Εμαγιέ Κέας". Οι αρμόδιοι φορείς έχουν ως μελλοντικό σχέδιο την μετατροπή του χώρου σε βιομηχανικό μουσείο.

Οι νερόμυλοι στην περιοχή του Μυλοποτάμου λειτουργούσαν μέχρι|
το 1955 αξιοποιώντας το νερό της πηγής Φλέας. Οι 11 νερόμυλοι κατασκευάστηκαν σε διαφορετικά υψόμετρα στην ανατολική όχθη του χειμάρρου μέσα σε ένα πλούσιο από βλάστηση φυσικό τοπίο.

Το νερό αφού διοχετευόταν από τεχνητά αυλάκια περνούσε στα εξαρτήματα που έδιναν την ώθηση για να κινηθούν οι μυλόπετρες και οι φτερωτές των μύλων. Η πρόσβαση γίνεται από τον δρόμο που οδηγεί από το λιμάνι της Κορησσίας προς την Ιουλίδα με σχετική κατατοπιστική πινακίδα προς Μυλοπόταμο, όπου συναντά κανείς και το λαογραφικό μουσείο της περιοχής.